2011. október 3.

Újra itt

Már jó régóta nem tettünk föl új receptet, de jó mentségeink vannak: én költöztem, Eszter pedig családot bővített. Most viszont visszataláltam a konyhába, amiből két jó dolog is kisült. Mindkét eredeti recept a BBC Food-ról származik, amibe teljesen beleszerettem. Hiába, a brit konyha mindig is a kedvenceim közé fog tartozni, főleg így az ősz közeledtével.

Az első recept története az, hogy meghirdettünk leglelkesebb barátainkank egy bútorösszeszerelő partit. De kiderült, hogy a nem-IKEA bútorok összeszerelt állapotukban érkeznek a kedves vevőhöz, úgyhogy a buli célját vesztette. Pedig megnéztem volna, amint egy részeg orosz és egy részeg svéd versenyt-könyvespolcot-épít. Mivel azonban nagyon jófej emberek vagyunk, ezért nem mondtuk le az egész összejövetelt, hanem munka helyett csak kajálniuk kellett szegény vendégeknek. Ketten aznap túrázni is voltak, ebből következően nem maradt fényképezni való kaja.

Vörösboros bárányragu lila káposztával (kb 6 személyre, eredeti recept itt)

Hozzávalók a raguhoz:
80 dkg báránylapocka (de lehet vadhússal vagy marhával is helyettesíteni)
2-3 ek liszt
5 dkg vaj
1-2 ek paradicsompüré
3 dl vörösbor
3-4 dl marhahús alaplé
1-2 ek friss rozmaring aprítva
1-2 ek friss kakukkfű aprítva
5 szem borókabogyó
1-2 babérlevél
2 gerezd fokhagyma
2 répa fél karikára vágva
2 szál zeller feladarabolva vagy egy kisebb darab zellergumó
só, bors

Elkészítés:
A sütöt 180 fokra előmelegítem, és előveszek egy olyan edényt, amit a tűzhelyen és a sütőben is lehet használni, lehetőleg öntöttvas legyen. A húst felkockázom, sózom, borsozom, és lisztbe forgatom. Vajon (vagy vaj és olívaolaj keverékén) kis adagokban megpirítom, félreteszem. Az edénybe beleöntöm a bort és a paradicsompürét, és nagy lángon forralom pár percig, közben felkaparva a leragadt kis darabkákat. Hozzáadom a húst, az alaplevet, a fűszereket és a felkockázott zöldségeket. Sózom, borsozom, és másfél órára lefedve a sütőbe teszem. A végén ellenőrzöm a fűszerezést, ha a bor túlságosan savanykás lenne, akkor kis vaj hozzáadásával javítok az arányokon.

Hozzávalók a káposztához:
50 dkg lila káposzta lereszelve
5 dkg vaj
2 ek málnalekvár (nem túl darabos)
2 ek málnás vörösborecet
1 narancs lereszelt héja és kifacsart leve
1,5 dl portói (vagy vörösbor, a lekvárral lehet egyensúlyba hozni az ízeket)
2 marék arany mazsola
só, bors

Elkészítés:
A felolvasztott vajon elkezdem dinsztelni a káposztát. Belekeverem a lekvárt, pár perc múlva hozzáadom a narancshéjat, -levet, ecetet és a bort. Fűszerezem, és rotyogtatom egy órát. Belekeverem a mazsolát, és még egy fél órát főzöm. Szerintem egészen karácsonyi íze lesz.

Az egészet picit szárazabbra kevert krumplipürével tálalom, ami jól fel tudja szívni a szaftokat.

A másik recept egy brutális brownie, és nagyon egyszerű. Az egyetlen trükk, hogy Oreo keksszel kell készíteni, de gondolom más töltött keksz is működik. Az Oreo azért jó, mert a keksz lapos, nagyon kakós (konkrétan fekete), a töltelék pedig egy egyszerű tejkrém.


Cookies & Cream Brownie (eredeti recept itt, videó ugyanerről itt)
Hozzávalók:
20 dkg vaj
25 dkg étcsoki
4 tojás
2 tojássárgája
1 rúd vanília
20 dkg barna cukor
2 ek liszt
2 ek kakaópor
1 csipet só
15-20 dkg Oreo keksz kb negyedekbe törve

Elkészítés:
A sütőt 180 fokra előmelegítem, egy tepsit kivajazok, és sütőpapírral kibélelek. A csokit a vajjal együtt kevergetve felolvasztom (vagy a mikróban, nem teljes erősségen, percenként megkeverve). Kikeverem a tojásokat és tojássárgákat a vanília pépjével, és két adagban hozzáadom a cukrot. A recept megalkotója szerint minden újabb hozzávalót a keverőtál oldaláról kell beönteni, hogy a keverékbe vitt levegőt ne bolygassuk meg. A cukor után következik a csokis-vajas keverék, majd a liszt, kakópor és a só. Ezután keverem bele az összetört keksz felét, majd a tésztát a tepsibe öntöm. A maradék keszet a tetejére szórom, és a tésztába nyomkodom. Kb 25-30 perc alatt sül meg, nem kell teljesen száraznak lennie.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése